Social Icons

Monday, June 13, 2011

کمبالي ک سکوله


'Nak Mak Lang tolong?, aju Nurul Iman kepada anak buahnya yang sedang mengemas buku ke dalam beg sekolah'.

'Takpe... Abang Ngah boleh buat sendiri. Syukran Jazilan Mak Lang, balas Aman sambil tersenyum'.

Tidak jauh dari mereka, kelihatan Amin, Abang sulung kepada Aman turut menurut jejak Aman, adiknya. Namun wajah Amin kelihatan kelat.

'Kenapa dengan Abang Long tu. Mak Lang tengok monyok je. Kenapa?, bisik Nurul Iman kepada Aman'.

'Dia sedih sebab esok dah mula sekolah. Jadi esok ummi akan simpan Play Station. Jadi Abang malas nak ke sekolah esok, balas Aman perlahan'.

Mereka berdua kemudiannya tersenyum melihat telatah Amin.

'Aman tahu menuntut ilmu adalah jalan menuju syurga. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, "Barangsiapa menempuh sebuah jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memudahkannya jalannya menuju surga".(HR. Muslim no : 2699 dari Abi Hurairah). Beliau juga bersabda "Barangsiapa keluar untuk mencari ilmu, maka ia berada di jalan Allah sampai ia kembali".(HR Tirmidzi no : 2323, Ibnu Majah no : 4112 dan dishahihkan oleh Syaikh Al-Albani dalam Shahih Sunan Ibnu Majah no : 186 dari Anas), kata Nurul Iman dengan kuat'.

Amin yang mendengar perkara itu berpaling ke arah Mak Langnya.

'Mak Lang tahu. 'Menuntut ilmu wajib atas tiap muslim (Hadis Riwayat Ibnu Majah), sambung Abang Ngah sambil tersenyum'.

Mendengar hal itu, Amin cuma tersenyum. Nurul Iman yang melihat senyuman itu turut lega kerana iman dan akal anak buahnya itu sedang bergabung menerima setuju apa yang dikatakan oleh dia dan adiknya, Aman. Perlahan Nurul Iman bangun menuju ke arah Amin.

'Abang merajuk hati dengan ummi yea. Tak baik macam tu. Ummi cuma melakukan yang terbaik buat Abang. Abang tak sayang pada ummi ke?, aju Nurul Iman'.

Amin cuma tertunduk. Kemudian perlahan dia bersuara.

'Abang sayang pada ummi, jawabnya perlahan'.

'Jadi Abang tak boleh sedih-sedih macam ni. Esok nak pergi tuntut ilmu kan? kalau Abang sedih-sedih, bagaimana Abang nak ikhlaskan hati untuk menuntut ilmu. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam juga bersabda, "Apabila anak cucu Adam meninggal dunia maka terputus semua amalannya kecuali dari tiga hal : shadaqah jariyah, ilmu yang bermanfaat, anak shalih yang mendoakannnya"(HR Muslim 1631 dari Abi Hurairah). Abang tak mahu ke bawa ilmu yang bermanfaat bila dah tiada nanti?, terang Nurul Iman'.

Amin tersenyum. Hatinya yang sedih sebentar tadi kembali tenang dengan ingatan dari Mak Lang dan Adiknya sendiri. Kini hatinya bersedia untuk ikhlas menuntut ilmu ke sekolah esok hari..

0 comments:

Post a Comment

 

MuTiArA HiKMaH..

BiLa 2 dIrI MeNcinTai iLaHi
BeRgAbUnGLAh jiwA BeRsAtULAh hAti.
2 jiwA SaTu cinTa
2 jAsAd sAtU MaTlAmAt
biLA CiNtA KeRaNa ALLAH
bErPiSaHnYa tDk gELisAh
biLA RinDu kErNa yG SaTu
BeRtEmUnYa pAsTi tAk jEmU
UkHUWaH ItU InDaH BiLa bErTeMu&BeRpisAh kErAnA ALLAH

QUITE MOMENT

KiNdNeSs iS A LaNgUaGe tHe dUmB CaN SpEAk AnD ThE DeAf cAn hEaR AnD UnDeRstaNd......... No oNe's painT ThEiR DrEaMS On mE........ sOmEWhErE sOmEoNe'S iS DrEaMiNg....... tHeRe's a lYiNg iN YoUr siLeNcE...... tHe bEgInNiNg iS ThE EnD iS ThE BeGiNniNg..... HoW CoMe, hOw lOnG?...... tElLiNg ridDLeS In tHe dArK...... SpeEdInG Up tO SlOw dOwN..... rEaChInG fOr a hAnD ThAt cAn uNdErStAnD, sOmEoNe WhO FeELs ThE SaMe....... LoVeS&LiVeS - SoMEoNe oWeZ GeT HuRt iN It...

MuTiArA HiKmAh...

DuNiA TEmPaT KiTa mEnYeMaI
AkHiRaT NaNtI TeMpAt kItA MenUai
beRiBaDaHLAh bagAi KiTa aKaN MaTi eSoK HaRi.
kEraNa iTuLaH MaTLAmAt kItA DiJaDiKaN.
dariNYA kIta dAtAnG kepadaNYA kItA PaStI PuLaNg
NaMuN BeKeRjAlAh sEoLaH-OlAh kItA KaN HiDuP SeRiBu tAhUn lAgI
DeMi kEcEmErLaNgAn dIrI DaN PeWaRiS GeNeRaSi naNtI
tAbUrLaH BaKtI SebaNyAk-bAnYaKNyA KpD InSaN
kErAnA GaNjArAn kEbAiKaN PeNuH KeMaNiSaN