Social Icons

Tuesday, November 1, 2011

As-Sobru Minal-Iman....


‘Qiaman, Assalamualaikum ya Ustazah, ucap ketua tingkatan 5 Fatimah Az Zahra sambil diikuti oleh pelajar-pelajar tingkatan 5 Fatimah Az Zahra yang lain’.
"Bismillahhirrohmannirrahim, Allahummaftah 'alaina hikmatakawan syur 'alaina min khoza iniroh matikaya arhamarrohimin," serentak semua pelajar kelas tingkatan 5 Fatimah Az Zahra mengalunkan doa penerang hati sebelum kelas bermula..

'Waalaikumussalam.. jawab Nurul Iman di dalam hatinya'.
' Hari ini Ustazah Rohayati tak dapat masuk kelas awak semua. Jadi Ustazah ganti Ustazah Rohayati. Awak semua boleh buat kerja sendiri. Mmm.. atau awak semua nak dengar satu cerita dari Ustazah?, aju Nurul Iman sambil tersenyum'.

'Kami setuju Ustazah, jawab Wahidah selaku ketua kelas dan turut diiyakan oleh beberapa pelajar perempuan yang lain'.

'Baiklah.. jika begitu kita mulakan dengan Umul Kitab Al Fatihah.... ucap Nurul Iman sebagai pembuka Majlis'.

‘Baiklah semua,hari ni ustazah nak ceritakan satu kisah pada kamu semua. Tapi... perkara yang bakal Ustazah ceritakan nanti bukan sekadar untuk didengar tapi dihayati dengan aal sejengkal yang Allah berikan kepada kita yang bakal ditafsir oleh hati dan iman awak semua. Jadi dengar baik-baik apa yang Ustazah nak ceritakan ni, terang Nurul Iman’.

‘Ada sebatang buluh yang indah tumbuh dihalaman rumah seorang petani. Batang buluh ini tumbuh tinggi menjulang diantara batang-batang buluh yang lainnya. Suatu hari datanglah si petani yang empunya buluh itu.
‘Ada sebatang buluh yang indah tumbuh dihalaman rumah seorang petani. Batang buluh ini tumbuh tinggi menjulang diantara batang-batang buluh yang lainnya. Suatu hari datanglah si petani yang empunya buluh itu. Dia berkata kepada batang buluh.....

“Wahai buluh, mahukah engkau kupakai untuk menjadi paip saluran air yang sangat berguna untuk mengairi sawahku”.
Batang buluh menjawabnya...

‘Oh, tentu aku mahu bila dapat berguna bagi engkau wahai tuanku. Tapi ceritakan apa yang akan kau lakukan untuk membuatku menjadi paip saluran air itu’.
Si petani menjawab......

“Pertama, aku akan menebangmu untuk memisahkan engkau dari rumpunmu yang indah itu, lalu aku akan membuang cabang-cabangmu yang dapat melukai orang yang akan memegangmu. Setelah itu aku akan membelah-belah engkau sesuai dengan keperluanku. Terakhir aku akan membuang sekat-sekat yang ada didalam batangmu, supaya air dapat mengalir dengan lancar. Apabila aku sudah selesai dengan pekerjaanku, engkau akan menjadi saluran paip air yang akan mengalirkan air untuk mengairi sawahku sehingga padi yang kutanam dapat tumbuh dengan subur’.
Mendengar hal ini, batang buluh terdiam agak lama.
Kemudian ia berkata kepada si petani...

“Tuan, tentu aku akan merasa sangat sakit ketika engkau menebangku. Juga pasti akan sakit ketika engkau membuang cabang-cabangku, bahkan lebih sakit lagi ketika engkau membelah-belah batangku yang indah ini, dan pasti tak tertahankan ketika engkau mengorek-ngorek bahagian dalam tubuhku untuk membuang sekat-sekat pnghalang itu. Apakah aku akan kuat melalui semua prosesi tu, wahai tuanku?”.

Petani itupun menjawab kerunsingan batang buluh itu....

‘Wahai buluh, engkau pasti kuat melalui semua itu. Aku memilihmu kerana engkaulah yang paling kuat dari semua batang pada rumpun ini. Jadi bertenanglah’.

Akhirnya batang buluh itu menyerah dan redha....

‘Baiklah, wahai tuanku. Aku ingin sekali berguna bagimu. Ini aku, tebanglah aku, perbuatlah sesuai dengan yang kau hendaki’.
Setelah petani selesai dengan pekerjaannya, batang buluh indah yang dulu menjadi penghias halaman rumah petani, kini telah berubah menjadi paip saluran air yang mengairi sawahnya sehingga padi dapat tumbuh dengan subur dan mengeluarkan hasil yang banyak, cerita Nurul Iman dengan panjang lebar’.

‘Jadi siapa tahu apa makna yang tersurat dan tersirat dalam cerita ustazah tadi, tanya Nurul Iman’.

‘Kita mesti sanggup berbakti kepada tuan kita, jawab Wahidah’.

‘Lagi’ tanya Nurul Iman kembali’.

‘Kita perlu membantu seseorang yang memerlukan bantuan kita, jawab Aishah’.

‘Ada sesiapa lagi nak tambah, tanya Nurul Iman kembali’.

Semua pelajarnya terdiam seketika. Melihatkan hal itu Nurul Iman kembali bersuara.

‘Baiklah, apa yang Aishah dengan Wahidah cakap tadi memang betul takde salahnya. Tapi sebenarnya apa yang ustazah nak sampaikan ialah pernah tak kita terfikir bahawa dengan masalah yang datang silih berganti tak habis-habisnya, mungkin ALLAH sedang memproses kita untuk menjadi indah dihadapanNYA’.Sama seperti batang buluh itu, kita sedang ditempa, ALLAH sedang membuat kita menjadi manusia yang berguna. DIA sedang membuang kesombongan dan segala sifat yang tak berkenan bagiNYA. Tapi jangan khuatir, kita pasti kuat kerana ALLAH tak akan memberikan beban yang tak mampu kita pikul sesuai dengan firman Allah dalam Surah Al Baqarah ayat 286, Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya
. Jadi.. mahu tak kita berserah pada kehendak ALLAH, membiarkan DIA melakukan sesuatu didalam diri kita untuk menjadikan kita alat yang berguna kepadaNYA. Seperti batang buluh tadi, mari kita berkata. ‘Ini hambamu Ya ALLAH, perbuatlah sesuai dengan yang kau hendaki. Hamba bersedia menempuhinya’.
Jadi mulai hari ini kalau ALLAH uji kita, kita jangan mengeluh, sebab semua itu ada hikmah yang tersembunyi disebaliknya. Tapi janganlah kita mengharapkan hikmah tersebut kerana mungkin ALLAH tak bagi kita nampak sekarang, mungkin 2 atau 3 tahun baru kita Nampak atau mungkin di negeri abadi sana. Wallahualam’.. terang Nurul Iman sambil tersenyum’.

‘Boleh ke kita jadi macam batang buluh tadi?, tanya Nurul Iman’.

‘InsyaALLAH’.. serentak semua pelajar membalasnya’.

‘Alhamdulillah, jawab Nurul Iman sambil tersenyum’.

Krriiiinnnnggggg… Loceng waktu rehat berbunyi…
‘Baiklah, ingat apa yang ustazah cerita tadi yea. Jadikan pedoman buat kita semua. Kita bersurai sampai disini dulu dan ustazah akhiri dengan tasbih kifarah
سبحانك اللهم وبحمدك اشهد ان لاله إلانت وأستغفرك وأتوب إليك, Amin…. sambungnya lagi’.

Setelah memberi salam Nurul Ain keluar disusuli oleh pelajarnya dengan tujuan suci lagi murni bagi melaksanakan tuntutan perut iaitu makan tengahari…
 
(p/s- Cerita Buluh tadi diadaptasi daripada buku 'Blues untuk aku' karya pelukis komik terkenal saudara Aie. Semoga Allah terus memberi ilham kepada beliau untuk terus berkarya)

0 comments:

Post a Comment

 

MuTiArA HiKMaH..

BiLa 2 dIrI MeNcinTai iLaHi
BeRgAbUnGLAh jiwA BeRsAtULAh hAti.
2 jiwA SaTu cinTa
2 jAsAd sAtU MaTlAmAt
biLA CiNtA KeRaNa ALLAH
bErPiSaHnYa tDk gELisAh
biLA RinDu kErNa yG SaTu
BeRtEmUnYa pAsTi tAk jEmU
UkHUWaH ItU InDaH BiLa bErTeMu&BeRpisAh kErAnA ALLAH

QUITE MOMENT

KiNdNeSs iS A LaNgUaGe tHe dUmB CaN SpEAk AnD ThE DeAf cAn hEaR AnD UnDeRstaNd......... No oNe's painT ThEiR DrEaMS On mE........ sOmEWhErE sOmEoNe'S iS DrEaMiNg....... tHeRe's a lYiNg iN YoUr siLeNcE...... tHe bEgInNiNg iS ThE EnD iS ThE BeGiNniNg..... HoW CoMe, hOw lOnG?...... tElLiNg ridDLeS In tHe dArK...... SpeEdInG Up tO SlOw dOwN..... rEaChInG fOr a hAnD ThAt cAn uNdErStAnD, sOmEoNe WhO FeELs ThE SaMe....... LoVeS&LiVeS - SoMEoNe oWeZ GeT HuRt iN It...

MuTiArA HiKmAh...

DuNiA TEmPaT KiTa mEnYeMaI
AkHiRaT NaNtI TeMpAt kItA MenUai
beRiBaDaHLAh bagAi KiTa aKaN MaTi eSoK HaRi.
kEraNa iTuLaH MaTLAmAt kItA DiJaDiKaN.
dariNYA kIta dAtAnG kepadaNYA kItA PaStI PuLaNg
NaMuN BeKeRjAlAh sEoLaH-OlAh kItA KaN HiDuP SeRiBu tAhUn lAgI
DeMi kEcEmErLaNgAn dIrI DaN PeWaRiS GeNeRaSi naNtI
tAbUrLaH BaKtI SebaNyAk-bAnYaKNyA KpD InSaN
kErAnA GaNjArAn kEbAiKaN PeNuH KeMaNiSaN